keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Tunnetko sinä tunteesi?


Tunnetko sinä tunteesi? Millaiset tunteiden säätelytaidot sinulla on? Olen työni kautta huomannut, että moni suomalainen vanhempi on aika pihalla omien tunteidensa kanssa. Meidän ikäluokkamme ei ole saanut tunnekasvatusta vanhemmiltamme. Meidän tunteitamme ei ole nimetty, emme ole oppineet tunteiden säätelytaitoja. Olemme oppineet, että on tiettyjä tunteita, joita ei saa olla ja niitä ei saa näyttää. Pitää olla reipas. Pitää olla kiltti. Ei saa olla kiukkuinen ja tuhma. Ja kun itsellä ei ole kontaktia omiin tunteisiin, niitä on vaikea kohdata omalta lapselta.

Sain arvostelukappaleeksi kirjan "Tunne tunteesi". Kirjassa kuvataan Jonia, joka osasi tunnistaa kaksi tunnetta. Toinen oli "ihan ok" ja toinen "vituttaa". Jos itse joutuu kapeuttamaan omia tunteitaan eikä niitä saa ilmaista, voi käydä kuten Jonille. Kontakti omiin tunteisiin häviää. Taito tunnistaa ja nimetä tunteita näivettyy kuin lihas, jota ei käytetä vuosiin. Minäkin olen ollut aika pihalla omien tunteideni kanssa. Olen ilmaissut esimerkiksi kiukkua paiskomalla ovia, olemalla marttyyri ja olen myös heittänyt yhden puhelimen lattialle niin, että se meni rikki. Se oli lankapuhelin eli siitä on aikaa. En tunne itseäni kauhean ylpeäksi, kun kirjoitan asiasta täällä blogissani. Onneksi noista ajoista on menty eteenpäin. Olen viime vuosina tehnyt syvää tutustumista omaan itseeni ja omiin tunteisiini. Jotta olisin parempi vanhempi omille lapsilleni.

Tunnetaidot lisäävät elämänlaatua ja terveyttä. Ihmisen tunteet, ajatukset ja toiminta ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kun tunnistaa omat tunteensa, voi valita kuinka niiden perusteella toimii. Tunteiden tunnistaminen on tärkeää, sillä mitä varhaisemmassa vaiheessa tunteen tunnistaa, sitä lievempänä versiona se tulee. Kyky käsitellä ja hyväksyä tunteita lisää psyykkistä joustavuutta ja auttaa sietämään stressiä.

Tunteiden tehtävä on ohjata toimintaamme ja auttaa meitä tekemään valintoja. Tunteet toimivat sekä kompassina että moottorina suunnistaessamme jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Valintojen tekeminen on hankalaa silloin, jos tunne-elämä on latistunut esimerkiksi masennuksen takia.

Tunteiden säätelytaitoja voi opetella ja kehittää koko elämän ajan.  Kirja "Tunne tunteesi" sisältää runsaasti harjoituksia, jotka auttavat tunnistamaan tunteita ja niiden aiheuttamia fysiologisia reaktioita ja vaikutuksia käyttäytymiseemme.  Läsnäolon ja pysähtymisen taito on tunteiden säätelyn perusta.Mindfulness eli tietoinen läsnäolo auttaa tutkitusti fysiologisiin stressioireisiin: verenpaine ja stressihormonipitoisuus veressä laskevat.

Itse olen mindfulness-ohjaaja ja Lasten Tunnetaito-ohjaaja ja minulla on paljon tietoa tunteista ja niiden säätelystä. Silti koen saaneeni kirjan kautta myös paljon uusia ajatuksia. Pidin tosi paljon kirjassa olleista harjoituksista. Itselle tuli ajatus, että näitä harjoituksia olisi kiva kuunnella myös äänitteinä.

Kirja kannustaa omien tunteiden tunnistamiseen ja kohtaamiseen, tunteiden rakentavaan käsittelyyn ja omiin ajatusvääristymiin tutustumiseen. Kirja kannustaa myös pysähtymään omien tunteiden äärelle. Kirjan kirjoittaja Katja Myllyviita toteaa viisaasti: "Haluaisin ihmisten suhtautuvan tunteisiinsa viestin tuojina. Tällä tavalla kaikki tunteet, myös epämiellyttävät tai ahdistavat, ovat yhtä tärkeitä eikä niitä kannata torjua. Tunteet eivät ole vaarallisia, päinvastoin. Kyky käsitellä tunteita auttaa meitä kohtelemaan itseämme myötätuntoisesti samalla tavoin kuin kohtelemme ystäviämme".

* kirja on saatu arvostelukappaleeksi kustantajalta (Duodecim Kustannus). Kirjassa on 256 sivua. Kirjan kirjoittaja Katja Myllyviita on psykoterapeutti ja tietokirjailija.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat aina!